Bevalling

Ben je ongerust?

Klik hier voor alle alarmsignalen en belinstructie tijdens je bevalling.

Wanneer bel je?

Er zijn verschillende mogelijkheden hoe een bevalling kan beginnen. Het belangrijkste is dat je belt wanneer je denkt dat de bevalling begonnen is. Een bevalling vindt meestal tussen de 37 en 42 weken plaats. Indien je bevalling zich voor de 37 weken zwangerschap aankondigt moet je de verloskundige altijd direct bellen.

Weëen

Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt zo’n wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst. Daarna trekt de golf terug en voel je de pijn weer minder worden. Tussen de weeën door is er rust in je buik. De weeën worden sterker, komen vaker en regelmatiger en doen meer pijn naarmate de bevalling vordert. Ongeveer 90% van de bevallingen start met het krijgen van weeën. Weeën beginnen vaak onregelmatig en zijn nog kort. Op den duur worden de weeën krachtiger, pijnlijker en gaan ze langer duren. Bel je verloskundige als je het idee hebt dat je weeën zijn begonnen. Klik hier voor meer informatie over weëen.

Vruchtwaterverlies

In ongeveer 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Het vruchtwater kan helder van kleur zijn of groen, bruin/gelig. Gekleurd vruchtwater kan een teken zijn dat de baby in het vruchtwater gepoept heeft. Indien je vliezen breken, probeer dan wat vruchtwater op te vangen, doe een maandverbandje in en neem contact op met je verloskundige.

Twijfel

Heb je ergens twijfel over, bel dan altijd je verloskundige. Dag, avond, nacht, weekend en feestdagen is er altijd een verloskundige van dienst die gebeld kan worden.


Bloedverlies

Soms kan je wat slijmerig bloedverlies hebben tijdens de bevalling, dit is normaal en komt vaak door het ontsluiten van de baarmoedermond. Heb je bloedverlies of heb je hier twijfel over hebt, is het belangrijk dat je direct de verloskundige belt.


Link verloskundigenpraktijken

De link naar alle aangesloten verloskundigenpraktijken bij VSV Stadskanaal-Hoogeveen-Emmen vind je via deze link.


Slijmprop

Tijdens de zwangerschap wordt je baarmoedermond afgesloten door een slijmprop. De slijmprop beschermt de baarmoeder, de vliezen, de placenta en de baby tegen infecties. De slijmprop is een paar centimeter groot en kan er uit zien als een heldere, wittige prop met soms wat rode of bruine sliertjes er doorheen. Dit is meestal wat vers of oud bloed afkomstig van de baarmoedermond. Als je de slijmprop verliest betekent dat niet automatisch dat de bevalling in gang wordt gezet. Sommige vrouwen verliezen de slijmprop wel twee weken voordat ze gaan bevallen, anderen verliezen hem tijdens de bevalling en nog weer anderen zien nooit iets van de slijmprop terug doordat deze er in kleine stukjes uitkomt. Er wordt steeds weer nieuw slijm aangemaakt. Je hoeft je verloskundige niet te bellen als je de slijmprop hebt verloren.


Plaats van bevallen (thuis, poliklinisch of klinisch)

In Nederland kun je (in principe) kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. In het ziekenhuis kun je poliklinisch (onder begeleiding van je eigen verloskundige bevallen) of klinisch (als je een medische indicatie hebt). Ook in het ziekenhuis beval je vaak onder leiding van een verloskundige uit het ziekenhuis. Samen met je verloskundige bespreek je waar je wilt gaan bevallen. Uit onderzoek is gebleken dat al deze plekken veilig zijn. De keuze voor de plaats van bevallen is afhankelijk van je eigen voorkeur en de situatie. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt. Je kunt er van tevoren nog zo goed over nagedacht hebben over waar je wilt bevallen, maar op het moment zelf kan het toch weer anders lopen. Soms moet je vanwege medische redenen naar het ziekenhuis.

In het Scheperziekenhuis in Emmen worden ook voorlichtingen gegeven. De data vind je via deze link.


Inleiding van de bevalling

Onderstaande folder is bedoeld om informatie te geven over het inleiden van de bevalling en te informeren over praktische zaken. Klik hier voor de link naar de folder.


Keizersnede

Bij een keizersnede wordt de baby met een operatie via de buikwand geboren. Er zijn diverse medische redenen om een keizersnede uit te voeren. Een keizersnede wordt ook wel een sectio genoemd. Een keizersnede is een zware buikoperatie en je moet hier goed van herstellen. Het duurt ongeveer 6 weken voordat je weer normaal huishoudelijk werk kunt doen of mag autorijden. Klik hier voor meer informatie over een keizersnede.

Inwendig onderzoek

Een inwendig onderzoek, oftewel een vaginaal toucher, wordt door de verloskundige of de gynaecoloog gedaan. Een inwendig onderzoek wordt verricht om te beoordelen of je al ontsluiting hebt of om de vordering van de ontsluiting te beoordelen. Door twee vingers inwendig inbrengen beoordeelt de verloskundige of de gynaecoloog hoeveel ontsluiting er is.

Apgarscore

Na de bevalling bepaalt de verloskundige de conditie van de baby aan de hand van de apgar score. Dit doet de verloskundige één, vijf en tien minuten na bevalling. De baby wordt hierbij op vijf punten bekeken, namelijk de ademhaling, kleur, hartactie, reflexen en spierspanning.

Badbevalling

Bevallen in een bad is één van de mogelijkheden om te bevallen. De voordelen van bevallen in een bad zijn: een zwangere kan zich over het algemeen goed ontspannen door het water en dit heeft een gunstig effect op het verloop van de bevalling. Tevens is er minder behoefte aan pijnstilling bij de zwangere, omdat het warme water als een natuurlijke pijnstiller werkt. Vrouwen die in bad zijn bevallen kijken vaak positief terug op hun bevalling. Bevallen in bad kan thuis met een gehuurd bad of sinds het najaar van 2020 ook bij Treant zorggroep locatie Scheperziekenhuis. Vraag naar de mogelijkheden bij je verloskundige of gynaecoloog. Via deze link vind je meer informatie over badbevallen.

CTG- Cardio Toco Gram

Een CTG-onderzoek (hartfilmpje van de baby) wordt gedaan om inzicht te krijgen in de conditie van de baby in de baarmoeder. Hierbij worden de hartslag van de baby en de activiteit van de baarmoeder van de moeder onderzocht. Er kunnen verschillende redenen zijn om een CTG te maken, bijvoorbeeld als de baby minder goed beweegt of als er tijdens de bevalling een reden ontstaat waardoor de conditie van de baby continu geregistreerd moet worden.

Meconium

De eerste babypoep na de geboorte heet meconium. De kleur is meestal donkergroen (bijna zwart). Soms poept de baby al voordat hij of zij geboren is in het vruchtwater. Wanneer je vliezen breken kun je de kleur van het vruchtwater beoordelen. Je kunt dit dus niet al voor de bevalling zien. Hoe verder je zwangerschap vordert, hoe groter de kans dat de baby in het vruchtwater poept. Bij 42 weken (2 weken voorbij de uitgerekende datum) heeft 25% van de baby’s in het vruchtwater gepoept. Het overgrote deel van de baby’s heeft hier geen last van. Dat de baby in het vruchtwater poept betekent soms dat de darmen rijp zijn of het kan een teken zijn van stress. Baby’s die in het vruchtwater poepen hebben een hogere kans op complicaties. Klik hier voor meer informatie over meconium.

Pijnstilling

Je lichaam reageert meteen op bevallingspijn door zelf pijnstillers (endorfines) aan te maken zodat je minder pijn voelt. Angst of spanning belemmert de aanmaak van deze eigen pijnstillers. Daarom is het belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling. Wil je bevallen met pijnstilling, dan kun je kiezen uit pijnstillings-methoden zonder en met medicijnen.

In deze folder lees je over de verschillende mogelijkheden.

Huid op huid-contact

Bij huid op huid-contact, ook wel buidelen of kangoeroeën genoemd, ligt je kindje bloot op jouw blote huid. Dit begint bij voorkeur al meteen na de bevalling. Na de geboorte wordt je baby direct op je borst gelegd. Mits jouw gezondheid en die van je baby het toelaat, blijft je kindje daar het eerste uur liggen. Dit eerste uur, wordt ook wel het ‘golden hour’ genoemd. Tijdens die eerste uren is de huidhonger van je baby groot: hij wil zo dicht mogelijk bij je zijn. Buidelen stilt deze honger en heeft daarnaast positieve effecten op de hechting met je kind en zijn ontwikkeling. Evenals voldoende voeding en rust, is lichaamscontact na de bevalling belangrijk voor je kind. Huid-op-huid-contact  geeft je kind een gevoel van veiligheid, geborgenheid en vertrouwen. Bovendien zorgt dit contact ook voor een gezonde hechting, groei en hersenontwikkeling.

Nageboorte

De placenta, ook wel moederkoek genoemd, wordt tijdens de zwangerschap in de baarmoeder ontwikkeld. Deze wordt na de geboorte van je baby geborgen. Na de geboorte heeft de placenta geen functie meer. De navelstreng wordt afgeklemd en doorgeknipt, met als gevolg dat de doorbloeding van de placenta stopt. De placenta laat vervolgens de baarmoeder-wand los, waardoor er een wond in de baarmoeder ontstaat die vanzelf geneest. De wond heeft tot gevolg dat de moeder gedurende een aantal weken bloed verliest. Hiervoor is kraamverband verkrijgbaar. Meestal wordt de placenta binnen ongeveer tien minuten tot een uur na de geboorte van de baby geboren. In sommige gevallen komt de placenta niet vanzelf en moet de placenta operatief via de vagina verwijderd worden, dit gebeurd onder narcose. 

Hechten

Tijdens de geboorte kan het zijn dat je inscheurt of dat er een knip (episiotomie) gezet moet worden. Dit zal in de meeste gevallen gehecht moeten worden. Hechten wordt meestal door de verloskundige gedaan die ook de bevalling begeleidt (thuis of in het ziekenhuis), maar in sommige gevallen wordt dit door de gynaecoloog gedaan. Het hechten gebeurt binnen 1-2 uur na de geboorte van de baby en zal vaak onder lokale verdoving gedaan worden. Na de bevalling is het van belang om de hechtingen goed te verzorgen. De eerste dagen kan de wond nog wat branderig voelen bij het plassen, ter verliching hierven kan je tijdens het plassen spoelen met wat water (met een flesje of onder de douche). Daarnaast is het belangrijk dat je je maandverband met regelmaat verschoont. Af en toe met je billen bloot in bed liggen (bijvoorbeeld tijdens het rusten) versnelt het wondherstel. Het hechtmateriaal dat gebruikt wordt tijdens het hechten lost vanzelf weer op. Soms kunnen hechtingen die aan de buitenkant zitten en een trekkend en jeukerig gevoel geven, dit is normaal. De onderliggende hechtingen hebben wel 4-6 weken nodig om zelf op te lossen. Soms lost het onderhuidse hechtmateriaal niet goed op: restanten van de hechtingen zullen zich dan vanzelf naar buiten werken. Je kunt weken na de bevalling nog wat hechtingen verliezen.

Couveuseafdeling

Op de afdeling Neonatologie worden pasgeboren baby’s opgenomen die medische zorg nodig hebben. Je pasgeboren baby kan bijvoorbeeld te vroeg geboren zijn, een te laag geboortegewicht hebben of ziek zijn. Je vindt de afdeling Neonatologie op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen, op dezelfde verdieping als verloskamers en kraamafdeling. Vanaf een termijn van 32 weken is het mogelijk om in het Scheperziekenhuis te bevallen. Dient de bevalling zich voor deze termijn aan zal er indien mogelijk overplaatsing naar een 3e lijns centrum plaatsvinden, afhankelijk van waar er op dat moment plek is (bijvoorbeeld het UMCG). Klik hier voor meer informatie.