Je hebt een zwangerschapswens. Maar, wat nu? Het liefst helpen we je zo goed mogelijk bij een gezonde start van je zwangerschap.
Lees hieronder meer of klik op de linkjes voor meer informatie!
Als je zwanger wil worden, zijn er aangepaste voedings-adviezen. Voor een duidelijk antwoord op de vraag wat je wel en beter niet kunt eten, kun je een app van het Voedingscentrum downloaden; de ZwangerHap
Foliumzuur
Het advies is om vanaf dat je de wens hebt om zwanger te worden met foliumzuur te starten, ben je onverwacht zwanger dan kan je vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent starten met het nemen van foliumzuur. Een tablet per dag van 0,4-0,5mg foliumzuur tot de 12de zwangerschapsweek. Foliumzuur verkleint de kans op neurale-buisdefecten bij het kindje. Als er iets “fout” gaat in de ontwikkeling van de neurale buis dan kunnen er afwijkingen aan het ruggenmerg of de hersenen ontstaan, zoals bijv. een open ruggetje, een hazenlip of een open gehemelte. Foliumzuur is de vitamine B11, deze komt in onze voeding voor, maar tijdens je zwangerschap heb je hier extra van nodig. Klik hier voor meer informatie.
Bewegen
Het is belangriijk om goed te bewegen, ook als je zwanger wilt worden. Probeer minimaal een halve dag te bewegen om fit te blijven. Zo zorg je dat je lihcaam in een goede conditie is als je zwanger wilt worden. Ook is het belangrijk dat je een gezond gewicht nastreeft. Als je een zwangerschapswens hebt is het beter om eerst af te vallen voordat je zwanger wordt. Ben je al zwanger, is het beter om niet heel veel af te vallen. Lees meer over bewegen via deze link.
Medicatie
Gebruik je op advies van de huisarts of specialist medicijnen? Vertel dan aan je specialist dat je graag zwanger wilt worden en vraag of je hier tijdens de zwangerschap mee door mag gaan, andere medicijnen nodig hebt of moet stoppen met deze medicijnen.
Alcohol
Tijdens je zwangerschap kan alcohol in kleine hoeveelheden al schade bij het kindje veroorzaken. De kans op een miskraam is vergroot als je alcohol drinkt. Het advies is om te stoppen met alcohol drinken vanaf het moment dat je een zwangerschapswens hebt.
Roken
Roken en meeroken kan je vruchtbaarheid verminderen. Tijdens de zwangerschap is roken schadelijk voor je kindje. Dit gaat om het zelf roken, maar ook als je in een ruimte bent waar gerookt wordt. De nicotine en koolmonoxide die in sigaretten zit zorgen voor een verminderde doorbloeding van de moederkoek, waardoor er minder zuurstof bij je kindje komt. Dit kan de groei van de baby beïnvloeden. Als je stopt met roken dan zijn de risico’s voor je kindje direct minder groot. Er zijn veel mogelijkheden voor ondersteuning bij het stoppen met roken, vraag je verloskundige of gynaecoloog naar deze mogelijkheden. Hier vind je meer informatie over roken en je zwangerschapswens.
Drugs
Drugsgebruik kan de kans op een zwangerschap verkleinen doordat het de eicel en de zaadcel negatief kan beïnvloeden. Daarnaast kan het de ontwikkeling van je kindje tijdens de zwangerschap verstoren en kunnen er afwijkingen ontstaan. Deze afwijkingen kunnen tijdens de jeugd opvallen, zoals concentratieproblemen of een ontwikkelingsachterstand. Meer informatie over de invloed van de verschillende soorten drugs in combinatie met een zwangerschap, vind je hier.
Wist je dat je verzekeraar een eerste gesprek met een verloskundige over gezond zwanger worden vergoedt?
Maak een afspraak met een van onze praktijken via onderstaande knop.
COPYRIGHT VSV SHE 2023 © ALL RIGHTS RESERVED