Ben je ongerust?
Klik hier voor alle alarmsignalen en belinstructie tijdens je kraamtijd.
Maak je je zorgen? Twijfel je wanneer je moet bellen?
Klik hier voor alle alarmsignalen tijdens je kraamtijd.
Algemeen
Als de bevalling achter de rug is, ga je de kraamperiode in. Dit zijn de eerste 8-10 dagen na de bevalling. In deze periode ondersteunen en begeleiden de verloskundige en de kraamverzorgende jou en de rest van je gezin om jullie een goede start te geven. De kraamverzorgende is er dagelijks, ze doet kraamcontroles, geeft ondersteuning bij de voeding en zorgt voor rust en regelmaat. Je krijgt informatie over de verzorging van de baby, zodat je aan het einde van de kraamtijd zelf de baby kan verzorgen. De verloskundige is medisch gezien verantwoordelijk voor de zorg tijdens de kraamtijd. Zij komt een aantal keer langs voor controles bij jou en bij je baby. Je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Deze veranderingen zijn de eerste twee weken na de bevalling het meest merkbaar.
Anticonceptie
Na de bevalling is het handig om na te denken over het gebruik van voorbehoedsmiddelen. De folder 'Net bevallen - Welke anticonceptie past bij je?' beschrijft verschillende voorbehoedsmiddelen. Bij elk voorbehoedsmiddel staan ook de betrouwbaarheid vermeld en de voor- en nadelen. Of en welke anticonceptie je kunt gebruiken hangt af van je eigen voorkeur en situatie. Bijvoorbeeld of je borstvoeding geeft of niet. Of je nog een kinderwens hebt of niet. En of je bezwaar hebt tegen hormonen of niet.
Kraamtranen
Op de derde tot en met de vijfde dag na de bevalling kun je ineens heel emotioneel worden. Alles is teveel en je moet ineens huilen. Dit komt doordat de vermoeidheid toeslaat. Je hormonen zijn van slag, je hebt last van gestuwde borsten en moet wennen aan de nieuwe situatie. Meer dan de helft van de kraamvrouwen heeft hier last van en het worden ‘kraamtranen’ genoemd. Je kunt op deze dagen beter rustig aan doen en niet teveel visite ontvangen. Meestal verdwijnen deze onverwachtse huilbuien na een paar dagen.
Kraamzorg
Een kraamverzorgende ondersteunt je tijdens de kraamtijd, dit zijn de eerste 8 dagen na de bevalling. De kraamverzorgende leert je hoe je de baby moet verzorgen, helpt je bij de borstvoeding en helpt je in het huishouden. Tijdens een thuisbevalling assisteert een kraamverzorgende de verloskundige. Je kunt je na de termijnecho aanmelden bij een kraamzorgorganisatie naar keuze, het liefst voor de 20e week. Klik hier voor een uitgebreid overzicht van onze kraamzorgorganisaties.
Lactatiekundige
Een lactatiekundige is een specialist op het gebied van borstvoeding. Ze geeft moeders informatie en advies over borstvoeding en helpt bij het oplossen van borstvoedings-problemen. Ook is ze het aanspreekpunt voor kraam-verzorgenden en andere professionals als zij vragen hebben over borstvoeding. Lactatiekundigen werken in zieken-huizen, bij kraamzorgorganisaties en als zelfstandige in een eigen lactatiekundigenpraktijk. Klik hier voor meer informatie over borstvoedinig bij Treant.
Kraampakket
Een kraampakket is een doos met medische artikelen die nodig zijn tijdens een thuisbevalling en bij de verzorging na de bevalling. Het pakket moet zo’n 6 weken voor de uitgerekende datum in huis zijn. Een kraampakket kun je aanvragen via je zorgverzekeraar, maar deze wordt niet vergoedt door een basisverzekering. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden het kraampakket wel en sturen deze dan gratis op. Als je kraampakket niet wordt gedekt door je zorgverzekering kan je deze vaak ook tegen betaling bij je zorgverzekeraar aanvragen. Je kan een kraampakket ook kopen bij een apotheek, drogist of via internet. De prijs kan hierbij behoorlijk variëren. Dit is ook afhankelijk van de inhoud van het kraampakket. Op deze website kun je lezen wat je in ieder geval nodig hebt.
Mama café
Het Mama Café is er voor (aanstaande) ouders, dus in principe ook voor vaders. De nieuwe rol als ouder kan lastig of onwennig zijn en soms mis je sociale contacten. Bij het Mama Café kun je kennismaken met andere (aanstaande) ouders en ervaringen uitwisselen. Ondertussen kunnen de kinderen met elkaar spelen. Af en toe is er een gastspreker die over een bepaald onderwerp vertelt.
Vitamine K
Vitamine K is nodig voor de bloedstolling. Een pasgeboren baby maakt deze vitamine niet zelf aan. Daarom geeft de verloskundige na de geboorte de baby eenmalig een dosis vit. K voor een week. Geef je borstvoeding, is het nood-zakelijk om de baby vitamine K in druppelvorm te geven. Start als de baby 8 dagen is. Vitamine K is vrij verkrijgbaar bij apotheek of drogist. Geef je flesvoeding? Dan hoef je vanaf dag 8 geen vitaminie K toe te voegen, dit zit hier al in verwerkt. Klik hier voor meer informatie.
Vitamine D
Het advies in Nederland, is alle kinderen van 0-4 jaar 10 microgram vitamine D te geven, ongeacht de voeding.
Borstvoeding of flesvoeding
Als je zwanger bent, komen er heel wat vragen op je af. Weet je al of je borstvoeding of flesvoeding wil geven? Of je nu een voorkeur hebt voor de borst of de fles: als je je hierover goed laat informeren, dan weet je beter wat je kunt verwachten als de baby er straks is. Klik hier voor meer info.
COPYRIGHT VSV SHE 2023 © ALL RIGHTS RESERVED